Den bedste forebyggelse er din egen indsats for at holde tænderne rene.

De fleste har brug for supplerende hjælpemidler udover tandbørsten. Tandtråd er særlig velegnet til dig med tætsiddende tænder.

Mange har som nævnt brug for supplerende hjælpemidler udover tandbørsten. Har du en sygdom, der medfører betændelse eller nedsætter immunforsvaret som fx cancer, diabetes eller andre kroniske lidelser, bør du fx holde rent mellem tænderne. Spørg din tandlæge, hvilke hjælpemidler du skal bruge til at gøre dine tænder rene med.

Husk at tandtråd, tandstikkere og soft picks ikke må skylles ud i toilettet. De skal smides i en affaldsspand/plastcontainer.

Tandtråd, Tandstikkere og Soft-picks er nogle af de gode hjælpemidler foruden tandbørstning.

Tandtråd er særlig velegnet til dig med tætsiddende tænder. Få eventuelt din tandlæge til at vise dig, hvor du skal bruge tandtråd, hvordan og hvor ofte. Tandtråd kan være rund (floss) eller flad (tape) og findes i forskellige tykkelser. Brug 20-30 cm tråd af gangen.

Tandstikkere er ikke så effektive til at rengøre tænderne som interdentalbørster. Tandstikkere er til gengæld gode til at fjerne madrester med. En tandstikker skal være trekantet i tværsnit og spidst udformet for at kunne passe i tandmellemrummene. Tandstikkere fremstilles i plast eller blødt træ. Fugt tandstikkeren i munden før brug og før den ind i tandmellemrummet uden at beskadige tandkødet.

Soft-picks er en form for gummitandstik, der har bløde gummibørster, og som findes i forskellige størrelser og med eller uden fluor

  • Tandtråd

  • Tandstikker

  • Soft-picks

God mundhygiejne har til formål at fjerne eller formindske bakteriebelægningerne (plak) på tænderne. Hermed forebygger man udviklingen af caries, tandkødsbetændelse (gingivitis), betændelse i tændernes støttevæv (parodontitis), betændelse omkring et tandimplantat (peri-implantitis) og dårlig ånde.

Betændelse i og omkring tænder og implantater kan desuden påvirke vores generelle helbredstilstand og forværre sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme.

Kosmetisk tandbehandling

Tænderne er vigtige elementer i ansigtets helhed, og nogle mener, at et attraktivt smil kan føre til større selvværd. Mange ønsker også at få det samme hvide smil, som vi dagligt møder i ugeblade, på tv og i film.

Tænder kan gøres hvidere, formen kan ændres, mellemrum kan lukkes, tandkød kan hejses op og ned, og der kan sættes smykker på tænderne.

Efter en blegning vil tænderne i de første dage være mere modtagelige for nye farvestoffer. Holdbarheden af en blegning afhænger af, hvor mange farvestoffer tænderne udsættes for. En genblegning kan blive aktuel efter 2-3 år.

Gode råd om tandblegning

– Bleg kun tænder, hvor det er nødvendigt.
– Hvis du har behov for tandblegning, så tal med din tandlæge om, hvorvidt tænderne kan bleges, og eventuelle bivirkninger.
– Ved hjemmeblegning følges tandlægens blegeanvisninger nøje.
– Gentag kun blegning sjældent.
– Køb aldrig blegemidler på nettet! De er oftest ulovlige og kan indeholde stoffer, der skader dine tænder.