Tandbørstning i kun 2 minutter kan reducere plak med op til 80%
Børn og voksne i alle aldre bør børste tænder to gange dagligt med tandpasta med fluorid.
Har du et sundt og sygdomsfrit tandsæt, er det vigtigste forebyggende hjælpemiddel at børste tænder to gange dagligt med tandpasta med fluorid. Før eller efter morgenmaden og før du du går i seng.
Men det er individuelt, hvilken tandbørste der fungerer bedst: En almindelig tandbørste eller en elektrisk tandbørste. Det er vigtigt, at tandbørsten er blød og har mange tætstillede børstehår. Hvis tandbørsten er for hård, kan det give sår på tandkødet. Det kan også medføre, at tandkødet trækker sig tilbage, og tænderne får slibeskader. Tandbørstens hoved skal ikke være for stort, for det skal kunne komme helt ind til de bagerste tænder i munden.
Regelmæssigt eftersyn er en rigtig god idé
Hvor tit skal du egentlig gå til tandlæge? For nogle år siden var det hver 6.-7. måned, men i dag er individuelle forhold afgørende. Hvor tit du skal til tandlæge afhænger af, hvor stor en risiko du har for at udvikle tand- og mundsygdomme, og hvilke sygdomme du har i mundhulen. Det betyder også noget, om du allerede har haft tand- og mundsygdomme.
Nøgleordet i moderne tandpleje er rettidig omhu. Det betyder, at du skal gå til tandlæge så sjældent som muligt og samtidig så ofte som nødvendigt for at undgå udvikling af sygdom – og aldrig sjældnere end hvert andet år.
Brug tandpasta fluorid, da fluorid i tandpasta hæmmer udviklingen af caries. Mængden af fluorid i din tandpasta fremgår af indholdsfortegnelsen (ppm F). Voksne bør børste tænder med 1.450-1.500 ppm fluortandpasta. Brug 1 cm tandpasta hver gang. Mange natur- og økotandpastaer indeholder ikke fluorid og kan derfor ikke anbefales.
Stoffet triclosan, som hæmmer bakterier, findes i nogle typer tandpasta. Miljøstyrelsen vurderer, at der på nuværende grundlag ikke er en sundhedsrisiko for personer, der har brugt eller bruger tandpasta med triclosan. Alligevel anbefaler styrelsen, at man undgår triclosan, da det er mistænkt for at kunne udvikle resistens hos bakterier og for at være hormonforstyrrende.